הכותב: יואב פרל, מגשר משפחתי
אנשים רבים סקרנים לדעת מה שיעור הגירושין בישראל ובעולם, מהם הסיבות השכיחות לגירושין, על מה זוגות אחרים רבים ועוד. מאמר זה יתן תשובות בקצרה לשאלות אלו.
שיעור הגירושין בישראל (חלוקת מספר המתגרשים במספר הנישאים בשנה מסויימת) נע בין 26% ל- 27%. בקרב היהודים שיעור הגירושין הוא 28%, בקרב המוסלמים שיעור הגירושין הוא 22% ובקרב הדרוזים שיעור הגירושין הוא 14%.
מחקרים שונים נערכו בעולם המערבי המעידים על מספר גורמים המגבירים את הסיכויים להתגרש:
1. גירושין קודמים של בני זוג מעלה את הסיכוי להתגרש שוב. בארה"ב נמצא כי שיעור הגירושין של בני זוג שהתגרשו בעבר הוא כפול מבני זוג שאלו הנישואין הראשונים שלהם.
2. נישואין בגיל צעיר.
3. הסיכוי להתגרש גבוה יותר למי שהוריו גרושים.
4. זוגות שחיו בשותפות לפני הנישואין
5. לבני זוג מעדות שונות
6. זוגות בהם האישה מבוגרת באופן משמעותי מהבעל.
7. רמה כלכלית נמוכה (מגביר את המתחים והמחלוקות)
מאידך קיומם של ילדים צעירים ובעלות על דירה מפחיתים את הסיכוי להתגרש – יש יותר מה לסכן.
לזוג ממוצע יש 362 קונפליקטים – אי הסכמות בשנה, אז על מה זוגות רבים ? בגדול על הכל, אבל אם נחלק את זה לתחומים עיקריים אלה הנושאים העיקריים:
1. כסף – כיצד ינוצל הכסף המשפחתי לטובת הצרכים השוטפים של הבית והילדים והצרכים האישיים של כל אחד.
2. מטלות הבית וגידול הילדים – כיצד מתחלקים במטלות הבית וגידול הילדים, מי אחראי על מה, וויכוחים על מי עושה יותר ומי עושה פחות.
3. חינוך ילדים – ערכים בנוגע לחינוך הילדים, סדר היום של הילדים, באיזה מסגרות לימוד יהיו הילדים וכיו"ב.
4. משפחות המוצא – יחסי חמות-כלה, יחסי בעל-חותנת, איזה משפחה עוזרת יותר, קונפליקט נאמנות (כלפי משפחת המוצא או בן/ת הזוג) אצל מי נהיה בחגים וכיו"ב.
5. אינטימיות ומיניות – חוסר מימוש הצרכים האינטימיים והקרבה בין בני הזוג, או בעיות מיניות – תלונות של בן/ת זוג על איכות או תדירות יחסי מין.
6. אמונות דתיות ואורח חיים שונה – מחלוקות לגבי האמונות השונות בין בני זוג, לעיתים מחלוקת בין דתי/ה לחילוני/ת, או כאשר בוצע שינוי לא מוסכם באורח החיים שבני הזוג הסכימו עליו (לא בהכרח באופן רשמי) כשהתחתנו.
7. משבר אמון - לרוב משבר אמון מופיע כתוצאה מבגידה רומנטית של אחד מבני הזוג, אם כי בגידה או משבר אמון לתחושת בן/ת הזוג יכול לנבוע גם מהסתרות ושקרים בנושאים שונים.
לעיתים המריבות הם רק סימפטום חיצוני, או כמו שאומרים קצה הקרחון לדברים עמוקים יותר שכואבים לבני הזוג. למשל תחושה של בן/ת זוג שלא "רואים אותם", לא מעריכים אותם מספיק, מתייחסים אליהם כמובן מאליו וכו'.
בגישור המגשר פועל כך שהוא שואף להביא את הצדדים משיח של עמדות - "ככה אני רוצה או כך צריך להיות" לשיח של צרכים - איזה צרכים חשוב לבני הזוג שיהיה אחרי הפרידה, למשל בן/ת זוג מעוניין/ת בשיתוף בהחלטות לגבי הילדים, בן/ת זוג חשוב לו/ה להיות מעודכן/ת לגבי הילד, וודאות כלכלית לבני הזוג אחרי הגירושין, להקשיב ולכבד את הדעה של הצד השני גם אם הוא לא בהכרח מסכים איתה.
Comments