top of page

תפקידו של עובד סוציאלי לסדרי דין בענייני גירושין

מאמר זה יעסוק בעובד סוציאלי לסדרי דין ובתפקידו במסגרת הליכי גירושין.

כאשר בני זוג לא מצליחים להגיע להסכמות בנוגע לילדיהם הקטינים (זמני שהות, ענייני חינוך, בריאות, מקום מגוריהם וכו'), הם רשאים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני (כאשר מדובר ביהודים), ולקבל החלטת בית משפט בעניין הקטינים. לחילופין הם יכולים לפנות להליך גישור ולהגיע להסכמות ביניהם.


מה קורה כאשר בני הזוג פונים לבית המשפט או בית הדין?  

לרוב השופט או הדיין יפנה את בני הזוג לעו"ס לסדרי דין על מנת שיכתוב תסקיר לגבי סוגיה שבמחלוקת ויתן את ההמלצותיו. למשל: זמני השהות של הקטינים עם כל אחד מההורים.


עו"ס סדרי דין, הוא עובד סוציאלי שעבר הכשרה במשרד הרווחה וקיבל מינוי לעוס סדרי דין. עו"ס סדרי דין עובד מכוח חוק הסעד (סדרי דין בעניני קטינים, חולי נפש ונעדרים), תשט"ו-1955.  העו"ס סדרי דין עובד במחלקה לשירותים חברתיים הקיימים בכל עיר/יישוב. הפניה תהיה למחלקה לשירותים חברתיים עפ"י מקום שהות הילדים / חינוכם.  

המטרה של העו"ס לסדרי דין הינה אבחון וחוות דעת לערכאות משפטיות.


כיצד פועל העובד הסוציאלי לסדרי דין?

העו"ס יצור קשר עם ההורים, יזמן אותם לפגישה משותפת ראשונה להיכרות והסבר על התהליך ועל תפקידו. העו"ס יפגש גם באופן פרטני עם ההורים, הילדים, יאסוף מידע ממסגרות החינוך או הטיפול של הילדים, יעשה ביקור בית וכן יבקש לצפות במפגש אינטראקציה הורה-ילד.  בסופו של איסוף הנתונים, העו"ס לסדרי דין יגבש הערכה לגבי מצב המשפחה והילדים, ויגבש המלצה לבית המשפט בהקשר לסוגיה שבמחלוקת.


מהו תסקיר?  תסקיר הינו תוצאות של חקירה פסיכוסוציאלית של עובד סוציאלי לעניין סדרי דין, וחוות דעתו מוגשת לערכה משפטית, או לייעוץ המשפטי (בנושא אפוטרופסות). עקרון טובת הילד הינו עיקרון על של העובד הסוציאלי ושל בתי המשפט.


חשוב לציין שהמלצות של העובד סוציאלי לסדרי דין, הן כמו חוות דעת מומחה, אשר בית המשפט מתייחס לזה בכובד ראש. לעיתים רבות בית המשפט מקבל את המלצת העו"ס לסדרי דין, ולכן אין לזלזל בחשיבות התסקיר.


דרך חילופית לפתור את המחלוקות הינה באמצעות מגשר, אשר משוחח עם ההורים בלבד, הילדים אינם מעורבים בהליך הגישור. בסוף התהליך המגשר מנסה להביא את ההורים להסכמות שבסופו של דבר ירשמו בהסכם ויוגשו לאישור בית המשפט או בית הדין.

היתרון בטיפול במחלוקת בדרך של גישור הינה שהשליטה והאחריות ההורית לגבי הילדים נשארת אצלם, זאת במקום לתת את השליטה לגורמים חיצוניים, כמו: בית משפט ועו"ס סדרי דין, אשר צריכים לנסות להכריע בעניין ונדרשים לעשות לצורך כך הרבה פעולות חקירה.


מאמר זה נכתב ע"י יואב פרל, עו"ס, מטפל זוגי ומשפחתי ומגשר

Comments


bottom of page