top of page

מימון הילדים (מזונות)

עצם החלוקה של בית משותף לשני בתים נפרדים וחלוקת יתר הרכוש (רכב, מטלטלין) גורם באופן מיידי לתוספת הוצאות לבני הזוג אשר עד לרגע פרידתם חלקו הוצאות משותפות בבית אחד. נושא מימון הילדים משליך על ההכנסה הפנויה ועל היכולת הכלכלית של ההורה לשמור על רמת חייו וחיי הילדים לאחר הפרידה.

בפגישות בנושא מזונות הילדים, על ההורים להחליט כמה כל הורה משלם לטובת מימון הילדים. בדיון בנושא מימון הילדים נדון בארבע שאלות נפרדות:

1. מהם הצרכים של הילדים. 

בצורכי הילדים נדבר על ההוצאות הבאות: מדור (מגורים) והוצאות מדור, הוצאות תלויות שהות כמו מזון, הוצאות שאינן תלויות שהות כגון: בגדים, הנעלה ותחבורה. הוצאות מיוחדות/חריגות – מסגרות חינוך, טיפולים שאינם בסל הבריאות, הוצאות נלוות לחינוך כגון: חוגים, קייטנות וכד'.

2. כיצד יחולק מימון הוצאות הילדים בין ההורים. ההורים יכולים להחליט לחלוק את ההוצאות בכל דרך מוסכמת עליהם, שווה בשווה או לפי יחס שהות ויחס משכורות.

3. כיצד יתבצע בפועל חלוקת המימון (העברה ישירה, חשבון משותף, הורה מרכז, תשלום כנגד הצגת קבלות וכו'). נהוג להגדיר שהוצאות מדור, הוצאות תלויות שהות והוצאות ישירות של הילדים שאינן תלויות שהות, הם סכום קבוע. הוצאות מיוחדות/חריגות הם סכום משתנה על פי הצורך בפועל בנוסף לסכום הקבוע.

4. מי יקבל את הקצבאות והמענקים: קצבאות ילדים מביטוח לאומי, מענק לימודים להורה עצמאי (פעם בשנה), הנחה בארנונה להורה עצמאי ועוד.

 

מה עושים עם קצבת הילדים?

לרוב הקצבה ממשיכה להיות משולמת לידי האם בחשבון שלה (גם אם הילדים במשמורת משותפת), אולם אם הילדים נמצאים אצל האב בלבד הקצבה תשולם לאב.  ניתן לשלם את הקצבה להורה השני, אם ההורים הגיעו ביניהם להסכמה או בהתאם לפסק דין, ובתנאי שהקצבה תשולם במלואה להורה אחד. אם חלק מהילדים נמצאים עם האם וחלק עם האב - כל הורה יהיה זכאי לקצבה עבור הילדים שנמצאים אצלו על פי הרשום בהסכם מאושר. כדי לקבל את הקצבה, על ההורים להגיש בקשה לפיצול תיק לסניף הביטוח הלאומי. (מקור: האתר לביטוח לאומי).

לסיכום, כיוון שיש הרבה קריטריונים אשר משפיעים על גובה המזונות (צורכי הילדים, יחס משכורות, זמני שהות, מספר הילדים) לא ניתן להגיד מראש מהו הסכום המזונות שהורה אחד ידרש להעביר להורה השני.

כדאי להימנע מלהתבסס על השוואה של סכום המזונות שזוגות אחרים משלמים ולהשליך על המקרה הפרטי שלך. כל מקרה ידון לגופו במסגרת הגישור, וכאמור רק כאשר שני בני הזוג יגיעו להסכמה ניתן יהיה לפרט את פרק המזונות בהסכם הגירושין.

חשוב לזכור, שגם היום הפסיקות אינן אחידות בנושא, וטווח הפסיקה הוא רחב מאוד ומשתנה בין השופטים. על הכאוס בבית המשפט בעניין מזונות ראה כתבה בכלכליסט:

שופטי המשפחה נגד העליון: מזונות לא קובעים עם מחשבון

מזונות ילדים
bottom of page